Vedeli ste, že batáty sme mali v Európe približne o 100 rokov skôr ako klasické zemiaky? A že jeden sladký zemiak dokáže pokryť vašu dennú dávku vitamínu A na viac ako 100 %? Tak, vedecké okienko by sme mali za sebou. Naspäť k vareniu. Ak ešte stále neviete, čo zdravé a chutné ukuchtiť na večeru, tak si s nami pripravte tieto plnené pečené batáty. Zasýtia dokonale, olizovať sa budete až za ušami a navyše ingrediencie si ľahko obmeníte podľa stavu zásob vo vašej kuchyni.
Sladké zemiaky sú pre mňa nielen dokonalá príloha, ale dokážu s hrdosťou zastať aj miesto hlavného chodu. Ich chuť je natoľko výrazná, že práve z toho dôvodu ich vždy postavím na piedestál. V kombinácii so sezónou zeleninou si dokážete pripraviť ľahkú a zdravú večeru či obed, ideálne na tieto teplé dni, ktoré sú predzvesťou leta.
Nezabudnite, že všetky ingredience (okrem batátov samozrejme) si môžete zameniť podľa vašej chuti a stavu vašich zásob. Šalát nemusí byť rímsky, môže byť akýkoľvek iný, namiesto bulguru môžete použiť quinoa alebo kuskus, namiesto fety môžete použiť iný syr podľa chuti...
Na ľahkú večeru pre dvoch budeme potrebovať:
- 3 batáty
- štvrť šálky bulguru
- polovicu syru feta
- 1 malá hlavička rímskeho šalátu
- olivy
- olivový olej
- maslo
- soľ, čierne korenie
- citrón
Postup:
Batáty poriadne umyjeme, v prípade potreby ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme z každej strany a dáme do trúby zapiecť na 200°C na približne 45 minút.
Kým sa nám batáty pečú, dáme si podľa návodu variť bulgur, nakrájame si olivy a fetu nadrobno. Na panvici si roztopíme maslo a orestujeme poriadne umyté listy šalátu. Osolíme, okoreníme, mierne prehrejeme a odstavíme z ohňa. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.
Medzičasom sa nám dopiekly batáty, ktoré necháme mierne vychladnúť a opatrne vydlabeme vnútro, aby sme získali dostatok miesta na plnku.
Výpek, v ktorom sme restovali šalát, si ešte necháme bokom a keď máme bulgur uvarený, osmahneme si ho v ňom spolu s vydlabaným vnútrom batátov. Osolíme a okoreníme, pridáme trochu masla na zjemnenie. Bulgur dostane krásnu oranžovú farbu. Nakoniec zmiešame spolu s nakrájaným šalátom, fetou, olivami a naplníme vnútro batátov. Verím, že vám bude chutiť tak ako chutilo nám!