× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
jan 20, 2020

Je smiešne ak veríte týmto 4 mýtom o víne

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Toto sú štyri najčastejšie mýty o víne. Sedem z desiatich obyvateľov tejto krajiny veria aspoň jednej z nich. Ak medzi nich chcete naďalej patriť, nečítajte ďalej. Nasleduje rebríček štyroch najväčších "bullshit stories" o víne, ktoré by mal poznať každý.

Je smiešne ak veríte týmto 4 mýtom o víne

Toto sú štyri najčastejšie mýty o víne. Sedem z desiatich obyvateľov tejto krajiny verí aspoň jednému z nich. Ak medzi nich chcete naďalej patriť, nečítajte ďalej.

Nasleduje rebríček štyroch najväčších "bullshit stories" o víne, ktoré by mal poznať každý.

1. miesto - Čím hlbšia jamka, tým lepšie víno

Nikto nevie kedy a kde vznikol tento mýtus ale vyduté dno fľaše má iný význam. Zabezpečuje aby dno odolalo zvýšenému tlaku vo fľaši a minimalizuje plochu dna aby sa prípadné sedimenty mohli lepšie zbierať. Je pravda, že jeho hĺbka sa od typu fľaše mení, avšak žiadnym spôsobom nezaručuje kvalitu vína, ani nie je priamo úmerne spojiteľná s cenou za fľašu.

Keď na našich ochutnávkach v tme odznie táto otázka zvyknem vravieť, že vinár nikdy neochutná pred fľašovaním víno, zhodnotí že sa mu tento rok mimoriadne podarilo a na margo toho zvolá: "Objednáme fľašky s hlbokou jamkou!"

2. miesto - "Bordel" na dne fľaše neveští nič dobré

Ten "bordel" na dne fľaše práveže veští práve tie dobré veci. Na dne sa môžu objaviť isté sedimenty. Pri bielom a ružovom víne je to vínny kameň a pri červenom víne tzv. depot. Zdravé víno vo fľaši naďalej pracuje, naberá fľašovú zrelosť a tá niekedy prináša aj vznik sedimentov. Paradoxom je, že ak sa na dne fľaše ocitne vínny kameň alebo depot, je to znakom toho, že víno je naopak poctivé a je z hrozna. Pozor neoplatí to obojsmerne! Ak sa tam nič nenachádza neznamená to naopak, že víno v poriadku nie je.

Čo by nám radšej malo robiť vrásky nie je objav na dne fľaše ale to, ak niečo vo fľaši pláva. To je jednoduché pravidlo, ktoré je väčšinu času pravdivé a správnejšie ako sa báť vínneho kameňa. Ten je mimochodom aj jedlý.

3. miesto - "Šróbovací" uzáver

Typ úzáveru, ktorý vinár použije rovnako nie je dôkazom kvality vína pod ním. Pokiaľ vinár použije uzáver ľudovo nazývaný ako šróbovací, je to väčšinou preto, že víno je určené na rýchlu spotrebu a nie na dlhodobé skladovanie. Ide väčšinou o mladé vína.

Vinár očakáva, že do dvoch rokov víno bude spotrebované. Pri takýchto typoch vín je práve tento typ uzáveru vhodnejší a jeho skladovanie je ideálne aby bolo postojačky. Záver: nie je to v žiadnom prípade znamenie nízkej kvality vína.

4. miesto - Izbová teplota

"Skladujte pri izbovej teplote", alebo "Podávajte pri izbovej teplote". Tento údaj už ani vinári nepíšu na fľaše. Väčšinou. Aspoň nie tí znalí. Pravdou je, že izbová teplota spomínaná na fľašiach je prežitok z 18teho storočia. V tej dobe bola izbová teplota cca 17-18 stupňov a neexistovalo ústredné kúrenie, ktoré všetci doma máme.

Akí ste boli úspešní?

Ak ste ani predtým týmto mýtom neverili a my sme Vám trochu krivdili, môžete sa považovať za vínoznalú menšinu. Viac príjemných a hodnotných informácií sa môžete dozvedieť na našej výnimočnej ochutnávke vín v tme. Ak sa rozhodnete objaviť nový zážitok, tešíme sa na Vás, v opačnom prípade nás aspoň čítajte a prihláste sa do newslettera.

Prajem úspšený deň!

KEDY SA OCHUTNÁVKA V TME KONÁ ZISTÍTE TU


Autor: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.