Silný zeleninový vývar

Silný zeleninový vývar

mar 27, 2020 Bez mäsa, Čo na obed, Polievky, Pre gurmánov, Zelenina


Vývar patrí medzi základné kamene nielen varenia, ale aj nášho stravovania. Takmer žiadna kuchyňa sa vďaka jeho univerzálnosti a jednoduchosti nezaobíde. Priznám sa, veľmi často siaham po bujóne a pritom pripraviť liečivý vývar nie je vôbec zložité. Pripravte si spolu so mnou krok za krok tento silný vývar zo zeleniny a uvidíte, že na neho nebudete vedieť prestať myslieť.

DSC_0514-2.jpg

Zeleninový vývar je nielen úžasná pochúťka, ale je aj veľmi zdravý. Je to najmä preto, že zo zeleniny sa pri varení uvoľňuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych olejov a ďalších mikroživín. Takýto vývar nemusíte variť príliš dlho, pretože práve dlhým varením niektoré zdravé látky zo zeleniny bohužiaľ miznú. Tiež nezabudnite na to, že vývar by sme mali variť na menšom stupni, aby len jemne bublotal.

Zeleninu z vývaru za žiadnych okolností nevyhadzujte a zakomponujte štýl zero-waste aj vo vašom varení. V ďalšom recepte vám ukážem, ako si pripraviť napríklad rýchle a chutné zeleninové fašírky.

DSC_0516-2.jpg

SUROVINY

Vývar som chcela mať skutočne veľmi silný, takže toto množstvo nám stačilo na 2 porcie polievky. Samozrejme, vývar si môžete spraviť aj menej silný, stačí tým pádom pridať viac vody. Pokiaľ ho chcete mať rovnako silný, ale chcete pripraviť viac porcií, odporúčam pridať viac zeleniny.

  • štvrťka zelera
  • 3x mrkva
  • 2x petržlen
  • 1 cibuľa (so šupkou)
  • 5-6 strúčikov cesnaku (so šupkou)
  • polovica póru
  • 1 kaleráb
  • soľ, čierne korenie
  • kokosový (alebo iný) olej
  • vňaťka z petržlena alebo zelera (tú pridáme až do polievky)
  • ak máte radi, tak aj zopár hlavičiek karfiolu alebo ružičkového kelu (pridáme až do polievky)

POSTUP

Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak stačí iba poriadne umyť, ponechajte ich aj so šupkou. Všetko si dáme na plech, osolíme, okoreníme a pokvapkávame kokosovým olejom. A dáme piecť do vyhriatej trúby na 200°C približne na 30 minút. Zeleninu v trúbe kontrolujte, po asi 10 minútach vyberte pór, aby sa vám nepripálil (alebo pór pridajte až posledných 10-15 minút pečenia).

Po upečení si zeleninku vložíme do hrnca a jemne si ju orestujeme a zalejeme horúcou vodou (ja som si pripravila približne 1 - 1,5 litra vody), do sitka na korenie si vložíme 5-6 bobuliek čierneho korenia a 3 bobulky nového korenia, pridáme bobkový list a vňať, ktorú si v rukách trošku podrvíme, aby pustila čo najviac vôňe. A necháme na miernom plameni bublotať približne 50 minút. Ak by ste mali chuť, pridajte do vývaru približne 15-20 minút pred koncom varenia aj ružičky karfiolu alebo ružičkový kel. Vývar podávajte scedený s rezancami, alebo aj čistý. A nezabudnite, zeleninu z polievku určite nevyhadzujte! V ďalšom recepte vám ukážem prečo.

DSC_0498-2.jpg

DSC_0520-2.jpg