× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
aug 18, 2019

Najlepšia nátierka z tofu

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Všetkým neuveriteľne chutila, no nikto nevedel uhádnuť, z čoho je nátierka pripravená. Nechceli sme tomu veriť, keď nám prezradila tajnú ingredienciu. Odvtedy túto nátierku pripravujem pre každú návštevu, keďže jej príprava mi zaberie asi tak 2 minútky a navyše každý sa po nej, teraz naozaj úprimne, oblizuje až za ušami a domov odchádza s receptom na tú najlepšiu nátierku z tofu.

Najlepšia nátierka z tofu

Pôvodne som rozmýšľala, že tento recept nazvem ako "najlepšia nátierka z tajnej ingredience". Tento recept som totiž prebrala od bývalej kolegyňe, ktorá raz túto nátierku pripravila na spoločné firemné raňajky. Všetkým neuveriteľne chutila, no nikto nevedel uhádnuť, z čoho je nátierka pripravená. Nechceli sme tomu veriť, keď nám povedala, že z tofu. Odvtedy túto nátierku pripravujem pre každú návštevu, keďže jej príprava mi zaberie asi tak 2 minútky a navyše každý sa po nej, teraz naozaj úprimne, oblizuje až za ušami a domov odchádza s receptom na tú najlepšiu nátierku.

DSC_0054.png

O TOFU

Tofu sa vyrába zo sójového mlieka a veľmi zjednodušene možno povedať, že tofu je vlastne sójový syr či tvaroh. Obsahuje minimum tukov a vysoké množstvo bielkovín. Tiež sa v ňom nachádza vláknina, draslík, železo, zinok, sodík, vitamíny B, C a K, kyselina pantoténová, kyselina listová, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny. Tofu navyše obsahuje aj izoflavóny, tie pozitívne vplývajú na naše srdce.

DSC_0023.png

Nátierka:

  • 1 prírodné TOFU
  • 1 nátierka z čerstvého syra
  • 1 nátierkové maslo
  • 1 PL horčice
  • vegeta
  • pažítka alebo petržlenová vňať

Tofu nastrúhajte najemno a zmiešajte s ostatnými surovinami. Podávajte s opečenou bagetkou, mrkvou, alebo čímkoľvek, čo máte radi. Dobrú chuť!

DSC_0042.png

DSC_0016.png

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Chlebík s výbornou nátierkou a víno. Výborná predstava ako pohostiť hostí, ktorí prišli večer na pohár vínka. Na svete sa pre naše potešenie nachádza niekoľko inštitúcii, ktoré skúmajú aromatické zloženie potravín. Medzi ne patrí aj americká NCBI - National Center for Biotechnology Information. Ich testy na sójovom tvarohu = Tofu ukázali existenciu 35 aromatických látok.

Tieto počty nie sú nezvyčajné, nakoľko väčšina z nich je v mizivej koncentrácii a dôležité sú väčšinou jedna až dve, max tri. Výskum ukázal veľké koncentrácie Hexanalu.

Hexanal je skvelá látka. Patrí do skupiny "Cold-tasting" / chuťovo chladných látok spolu s ďalšími jedenástimi. Mentol a eukalyptol určite dobre poznáte a už by ste mohli mať predstavu, čo spôsobuje v menšej miere hexanal. Používa sa aj v potravinárstve ako dochucovadlo ale zároveň sa prirodzene nachádza aj v materskom mliečku :) Vysoko koncentrovaný pripomína chuť čerstvo pokosenej trávy. Takže budeme siahať po víne s trávnatou aromatikou.

Odporúčam tento fatastický trávnatý Sauvignon blanc z vinárstva VINKOR - Pezinok, ktorý ste mali možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme a mnohým mimoriadne chutilo! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.