Palacinky. Pre niekoho môžu byť rituálom poobede ako sladká odmena, pre niekoho sladké raňajky do postele. Palacinky sa dajú jesť kedykoľvek. :)
Skúste vyskúšať našu bezlepkovú verziu s kombináciou kokosovej múky a tapioku. Ak by ste tieto bezlepkové múky nemali po ruke, jednoducho to môžete nahradiť múkou – pohánkovou, špaldovou alebo hocijakou inou, ktorú milujete.
Ak sa vám bude zdať, že sladkého máte máličko, palacinky môžete doplniť marmeládou alebo slaným karamelom!
Ingrediencie
-
250 ml kokosové mlieko
-
3 PL kokosová múka
-
2 PL tapioková múka
-
4 ks vajce
-
1 PL kokosového oleja
-
štipka soli
-
2 ČL prášku do pečiva
-
voliteľné do cesta – rozmixovaný banán, škorica
-
200 g horkej roztopenej čokolády na zdobenie
Postup:
V miske si zmiešame vajíčka, kokosové mlieko, kokosový olej. Rozmixujeme a postupne pridávame múky s práškom do pečiva. Cesto necháme postáť 15-20 min.
Kokosová múka postupne vsiakne tekutinu. Ak aj po 20 min sa vám zdá zmes riedka pridajte ešte tapiokovú múku.
Na rozohriatej panvici si roztopíme olej a naberačkou lejeme cesto cca 1-2 mm hrubé.
Odporúčame dochutiť čerstvým ovocím – malinami, čučoriedkami a prelejeme ich na záver roztopenou horkou čokoládou.
Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok
Prirodzene sa ku sladkým palacinkám hodí sladšie víno ako je Reosler rosé od vinárstva Zetwine - Do pochádzajúci z mikroregiónu Doľany.
Víno príliš sladké ku sladkým palacinkám by už svojou intenzitou prekrývalo pokrm a časom by Vám vadilo. Preto práve tento Reosler rosé so svojím zvyškovým cukrom 12g/l je príjemne na hranici medzi polosuchým a polosladkým vínom. Navyše má príjemný obsah kyselín a spolu s palacinkami bude pôsobiť štavnato a nie príliš sladko.
Mladá Rakúska odroda má nádherný jahodovo-ružový odtieň. Výrazná vôňa ovocia sa prezentuje najmä v podobe malín a jahôd. K palacinkám ako stvorené. Ak sa Vám chute zbiehajú neváhajte sa takýmto vínom zásobiť.
Toto víno mali naši hostia možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme a mnohým mimoriadne chutilo!
Autori
recept: Tatiana Kušnírová
víno: Tibor Kiss