Krehké slimáky z lístkového cesta pozná snáď každý, napriek tomu som sa rozhodla o toto moje obľúbené pečivo podeliť. Je to jednoduchý a rýchly recept, ak k vám príde napríklad nečakaná návšteva, alebo potrebujete zasýtiť väčšie množstvo svojich kolegov v práci. Plnku si môžete prispôsobiť svojim chutiam a stavu vašej chladničky. Stačí zameniť jednu ingredienciu a slimáky vás tak prekvapia vždy inou chuťovou explóziou.
Rýchlosť receptu spočíva najmä v tom, že jeho podstatu už kúpite hotovú v obchode. Reč je o lístkovom ceste, ktoré zoženiete dokonca v stave, kedy nemusíte strácať čas jeho vaľkaním, jendoducho ho rozviniete, naplníte a šup s ním do trúby. Odporúčam všetkými desiatimi kúpiť si takéto cesto aj do zásoby a keď vás prepadne mlsná, jednoducho ho vytiahnete z mrazničky.
Väčšinou sa stretávam s formou plnky týchto slimákov na štýl "pizza", ale z tejto podoby veľmi nadšená nie som. Chuť "pizza" mám rada iba na pizzi, navyše väčšina ľudí používa kupovaný kečup, ktorý mi chutí po umelinách a chuťou prerazí všetky ostatné ingrediencie. Najviac sa mi jemnou a pritom plnou chuťou osvedčili šunkové a syrové slimáčiky.
Ingrediencie:
- lístkové cesto
- cream cheese (bambino, karička)
- kyslá smotana
- šunka (pre vegetariánsku verziu syr Niva)
- vegeta
- vajíčko na potretie
- sušený tymián
Postup
Rozložíme si lístkové cesto. V miske si zmiešame celé balenie cream cheese, lyžicu smotany a lyžičku vegety. Touto plnkou potrieme cesto, také 2 cm od okraja necháme nenatreté. Na plnku poukladáme šunku (prípadne nastrúhame syr) a cesto po bokoch trochu zahneme a celé ho stočíme do rolky. Necháme odpočívať v chladničke, aspoň pol hodiny. Následne vyberieme, rúru predhrejeme na 200 °C. Ostrým nožom krájame rolku na slimáky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sušeným tymiánom. Na 5 minút vložíme do trúby a následne znížime na 180 °C a pečieme takých 10-15 minút tak, aby boli zvrchu zlatavé. Najlepšie chutia ešte teplé a chrumkavé!