Tradičné domáce lasagne

Tradičné domáce lasagne

Mar 19, 2020 Bravčové mäso, Cestoviny, Čo na obed, Čo na večeru, Hovädzie mäso, Kombinovanie vína a jedla, Pre gurmánov, Recepty s vínom, Talianska kuchyňa


Čo sa dá robiť v tejto nemilej a čudesnej situácií, keď sme (dúfam) väčšinu času dobrovoľne alebo nedobrovoľne zavretý doma? No predsa, vyskúšať si všetky recepty, na ktoré sme si doteraz nenašli čas! Uvariť nezvyčajný obed rodinke, upiecť si niečo sladké sám pre seba. Dnes pre vás síce nemám nič nezvyčajné, ale verím, že tento recept na úžasné domáce lasagne môjho manžela vám ulahodia. Ja som teda jedla lasagne v Ríme, v pravej talianskej reštaurácií, ale lepšie lasagne, ako tieto, sa úprimne priznám, nikde nenašla.

DSC_0412-2.jpg

Na prípravu pribline 5 porcií budeme potrebovať:

  • lasagne (cestoviny)
  • syr na strúhanie
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 400 g rajčinového pretlaku alebo čerstvých rajčín nakrájaných nadrobno
  • chilli
  • biele víno (1 dcl)
  • olej
  • soľ, čierne korenie

Bešamelová omáčka:

  • 30 g hladkej múky
  • 30 g masla
  • 0,5 l mlieka
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

POSTUP

Nadrobno nakrájanú cibuľku si opečieme na panvici s rozpáleným olejom. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vínom a podusíme približne 10 minút. Pridáme rajčiny alebo rajčinový pretlak, štipku oregana, chilli papričku podľa chuti a dusíme približne ešte 20 minút. Ochutnáme, dochutíme soľou, korením a môžeme odstaviť.

Pri bešamelovej omáčke si v menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku, premiešame a 3 minútky necháme speniť. Metličku však nepúšťame a postupne pridáme mlieko a omáčku rozmiešavame približne 15 minút do zhustnutia (ako puding). Ochutíme kávovou lyžičkou soli, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Pred vrstvením si môžeme dať lasagne na minútu do vriacej vody, aby sa s nimi ľahšie narábalo. Vrstvíme do zapekacej misy: najprv plátky lasagní, bešamelová omáčka, nastrúhaný syr, mäsová omáčka a pokračujeme opäť odznova. Lasagne ukončíme vrstvou lasagní, bešamelovej omáčky a syra.

DSC_0387-2.jpg

DSC_0398-2.jpg

Lasagne si dáme zapiecť do trúby na 180°C na 30-40 minút, až kým nám vrchná kôrka pekne nezhnedkavie. Na odľahčenie podávajte s jednoduchých listovým alebo kučeravým šalátom, ku ktorému si spravte medovo-horčicový dresing (lyžička medu, lyžička dijonskej horčice, pár kvapiek citrona, 4 lyžice olivového oleja) a dajte nám vedieť, ako vám lasagne chutili!

DSC_0418-2.jpg