× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
sep 30, 2017

Výhody pobytu v tme pri degustovaní

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

U nás sa degustuje v tme. Úplnej, čiernočiernej tme, ale nebojte sa, budete sa cítiť skvelo. Poďme si povedať ako sa náš mozog – často nechtiac – stavia na odpor proti nefalšovanému zážitku z degustácie.

Výhody pobytu v tme pri degustovaní

U nás sa degustuje v tme. Úplnej, čiernočiernej tme, ale nebojte sa, budete sa cítiť skvelo. Nemám rád nudné úvody do blogu, a tak si poďme povedať ako sa náš mozog – často nechtiac – stavia na odpor proti nefalšovanému zážitku z degustácie.

1. Pobyt v tme nepozná farby

Ak veríte, že farba vína je dôležitá, sklamem Vás. Je to krásna súčasť vína, ale nie rozhodujúca. Ak má víno významnejšiu vadu, prejaví sa popri kalnosti, či závoji určite aj v chuti, vôni a aróme. Nám v skutočnosti zrak spôsobuje len ťažkosti a preto ho radšej odstránime úplne. Pobyt v tme nám dovolí aby sa naše ostatné zmysly tmou výrazne posilnili a radšej si intenzívnejšie užijeme všetky krásy ovocných, kvetinových, či korenistých tónov v aróme a vôni, ktoré by sme inak tak výrazne nevnímali.

2. Odstavenie zraku aj predsudkov

V 90tych rokoch sa udial na uliciach Paríža jeden zaujmavý pokus s pomarančovou šťavou zafarbenou potravinárskym farbivom na zeleno. Okoloidúci boli požiadaní, aby identifikovali chuť, ale výsledkom budete prekvapení. 94% opýtaných nebolo schopných prehlásiť, že pili pomarančový džús z obchodu. Či chceme, či nie, náš mozog zbiera podvedome informácie o farbe tekutiny a následne chuti, ktorú mala. Ak si dávate k ústam víno, ktoré je zlatisto žlté, či má svetlo zelené tóny, kyslá chuť, ktorú očakávate, Vás ovplyvní napriek najväčším snahám. Avšak, ak Vám tradične vopred nepovieme, čo ideme degustovať a odpijete si za tmy, vnemy, ktoré zažijete, budú pravé a nefalšované.

3. Ticho lieči

40 dB hluku stačí a začína byť negatívne ovplyvnené trávenie a predovšetkým citlivosť na sladkú, kyslú chuť a dochuť. Pre predstavivosť si povedzme, že je to hluk približne rovnaký ako v tichej knižnici. To je osemkrát menší hluk ako 70 dB porovnateľný s jazdou v aute pri 100 km/h po diaľnici (štandardnej, nie Bratislava – Brno). Degustovať by sa malo v tichej atmosfére, rovnako ako je to preferované na odborných nominačných súťažiach. Prirodzeným vedľajším efektom úplnej tmy je, že zavládne ticho, ktoré tieto hodnoty nedosahuje. Hlas someliéra sa za hluk nepovažuje ?

4. Zvykanie si na okolie

Mozog po pár minútach ignoruje rôzne “otravné” vnemy. Tikot hodín, vôňa pečiva v pekárni, vôňa samotnej pivnice. Takto Vás dokážu niektorí vinári s nie najčistejšou pivnicou plnej pachov po plesni, kvasinkách, sudoch, či práchnivom dreve pekne oklamať. Ak sa vo víne, ktoré pijete, nachádzajú rovnaké pachy, nie ste schopní ich v danom prostredí zachytiť a môže sa Vám javiť ako kvalitné, avšak doma to už bude iné. V našej pivnici v centre mesta sa – za jej existencie takmer 200 rokov – nikdy hrozno nespracovávalo a víno nevyrábalo. Vôňa, ktorú zažijete, bude nefalšovaná a rovnaká aj doma.

5. Chémia v našich ústach

Odborníci na výživu Vám povedia: “Nie ste to, čo jete, ale to, čo dokážete stráviť”. Pravdou je: “Nedegustujete víno, ale zmes vína a slín”. Je Vám povedomý takýto príbeh? Kúpili ste si fľašku vína – alebo rovno celý kartón -, pretože Vám veľmi chutilo u známeho na oslave alebo na vínnej ceste. Potom ste jedného dňa po ťažkom pondelku značne unavení a poriadne nahnevaní prišli domov z práce a povedali ste si: “Teraz si sadnem do kresla, otvorím si tú fľašku vína a už to dnes nejako prečkáme do zajtra”. Ale to víno Vám vôbec nezachutí. Dôvod je jednoduchý. Akákoľvek emócia je chemický proces v tele, pri ktorom sa do krvi a teda aj do slín vylučujú rôzne hormóny a enzýmy. Tieto ovplyvňujú chuť slín a kazia, alebo naopak vylepšujú chuť vína.

Takže, keď budete nabudúce v dobrej spoločnosti, vedzte, že Vám chutí hlavne vďaka nej a dobrej nálade.

Ak by ste si radi takúto udalosť vyskúšali, srdečne Vás pozývame na našu ochutnávku. Prezrite si prosím zoznam najbližších termínov.


KEDY SA OCHUTNÁVKA KONÁ ZISTÍTE TU

Autor: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.