× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
jan 25, 2019

Superchutný burger

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tieto hamburgre sú u nás doma veľmi obľúbené. Na ich prípravu potrebujete minimum času, suroviny možno ľahko zohnať a sú také chutné, že sa vždy zalizujeme až za ušami.

Superchutný burger

Tieto hamburgre sú u nás doma veľmi obľúbené. Na ich prípravu potrebujete minimum času, suroviny možno ľahko zohnať a sú také chutné, že sa vždy zalizujeme až za ušami. Na prvý pohľad možno nevyzerajú ukážkovo nastajlované, ako vám napríklad ponúknu v reštaurácii, ale práve ten ich "nedokonalý" výzor vám dodá tú domácku príchuť, pri ktorej ste si istý, že práve toto jedlo na tanieri je naozaj s láskou robené.

Pripravíme si:

  • žemle (kúpené, ale iniciatíve sa medze nekladú)
  • vajíčka
  • mlete hoväzdie (alebo bravčové mäsko)
  • tvrdý syr na strúhanie (napr. gouda)
  • avokádo
  • paradajku, alebo cherry paradajky
  • kokosový olej
  • soľ, čierne korenie
  • cesnak, cibuľa, chilli, pár kvapiek citróna (voliteľné)
  • kečup

Najprv si mäsko osolíme a okoreníme a vytvarujeme do dostatočne hrubých placiek vo veľkosti žemlí. Na panvici rozpálime kokosový olej (TIP: kokosový olej je na vyprážanie najlepší, obsahuje oveľa menej kalórií, je ľahko stráviteľný, je oveľa viac vhodnejší než olivový olej, keďže pri vysokých teplotách sa uvoľnuje výrazne menej škodlivých látok). Z každej strany opečieme približne 3 minútky (záleží na hrúbke mäska). TIP: mäsko pravidelne otáčajte

Keď je mäsko hotové, spravíme si na panvici miesto na volské oká. Plameň stíšime a panvicu prikryjeme pokrievkou. Najideálnejšie je, aby sa žĺtka po zakusnutí do burgra roztiekli, takže si ich priebežne sledujeme.

Namiesto majónezy sme si obľúbili guacamole, takže kým sa nám robia vajíčka, môžeme si v miske roztlačiť avokádo s rajčinami. Avokádo patrí medzi moje najobľúbenejšie potraviny a konečne som objavila najlepší spôsob, ako avokádo najšikovnejšie nakrájať (TIP: avokádo rozpolíme a nožom spravíme pozdĺžne zárezy a potom naprieč a lyžicou iba vydlabeme). Osolíme, okoreníme, prípadne nakvapkáme pár kvapiek citróna. Do guacamole patrí po správnosti aj cesnak, cibula a chilli, mne však oveľa viac chutí bez cesnaku a cibule (je to oveľa menej zaťažujúce na žalúdok). Ak máte radi pálivé, nebojte sa pridať do guacamole aj chilli.

DSC_1869uprrrr.jpg

Keď sú vajíčka hotové, pustíme sa do žemlí. TIP: Žemličky rozpolíme na polovicu a na panvicu najprv nastrúhame syr, na ktorý položíme žemličky a necháme zapiecť.

A prichádza tá skoro najkrajšia časť (tá najkrajšia ešte len príde, keď burgre budete jesť!), hamburgre si navrstvite podľa chuti. Spodnú aj vrchnú časť žemle potierame ešte aj domácim kečupom, položíme mäsko, veľa veľa guacamole, vajíčko a prikryť žemličkou. Napíšte nám, ako vám burgre chutili!

DSC_1883u.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.