× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
jún 23, 2019

Risotto con funghi - hríbové rizoto

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Ak by ste si mali vybrať jednu svetovú kuchyňu, ktorej jedlá by ste museli jesť do konca života, ktorá by to bola? Rôzne druhy mäsa, rýb, dary mora, zelenina, syr, olivový olej, cestoviny, rizoto, pizza - pre nás to je jednoznačne talianska! Uvarte si s nami jedno z najznámejších talianskych jedál - risotto con funghi.

Risotto con funghi - hríbové rizoto

Ak by ste si mali vybrať jednu svetovú kuchyňu, ktorej jedlá by ste museli jesť do konca života, ktorá by to bola? Túto dilemu sme prednedávnom riešili cez obednú pauzu, keď sme sa kolegami nevedeli zhodnúť, kam sa pôjdeme najesť - či pôjdeme k "Vietnamcovi", či do peruánskej, alebo zvolíme slovenskú klasiku v "táckárni". Indická kuchyňa nám prišla príliš korenisto-jednotvárna, nad ázijskou sme dlho uvažovali pre jej netypické za to veľmi chutné kombinácie, no všetci sme sa jednohlasne zhodli na talianskej. Rôzne druhy mäsa, rýb, dary mora, zelenina, syr, olivový olej, cestoviny, rizoto, pizza. Bohatá a pestrá kuchyňa, ktorá by sa nám určite nikdy nezunovala. A tak tu máme jedno z najznámejších jedál - risotto con funghi, po slovensky krémové rizoto s hríbami.

DSC_0117.jpg

Potrebovať budeme:

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 g hríbov (šampióny, dubáky, kuriatka)
  • 300 g ryže (guľatozrnná)
  • 1 l vývaru (kurací, zeleninový)
  • deci bielehé vína (suché)
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masle a pridáme nakrájané hríby a krátko podusíme. Pridáme ryžu (RYŽU ZA ŽIADNYCH OKOLNOSTÍ NEUMÝVAJTE, INAK STRATÍ ŠKROB A RIZOTO NEBUDE MAŤ TÚ SPRÁVNU LEPIVÚ KONZISTENCIU) a nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku a restujeme, pokiaľ nebude ryža do sklovita (pár minút), vtedy pridáme víno, osolíme a okoreníme. Postupne prilievame vývar a neustále miešame (vývar prilejeme vždy, keď nám zmes začína akoby schnúť, cca 20 minút). Ryžu ku koncu skontrolujte, aby sa nerozvarila - vnútro ryže by malo byť "al dente". Ryžu vypneme a vmiešame kocku masla a nastrúhaný parmezán. Pri serírovaní nastrúhajte parmezán ešte navrch. Verím, že si na tomto úžasnom talianskom rizote pochutíte.

DSC_0112.jpg

DSC_0124.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.