× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
mar 15, 2020

Projekt "Patrón vína": Časť 1. - Vaša recenzia tvorí umelú inteligenciu

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Projekt "Patrón vína": Časť 1. - Vaša recenzia tvorí umelú inteligenciu

Za tri a pol roka sme s Tmavou degustáciou urazili kus cesty. Veľa sa zmenilo a veľa z toho veľa bolo vďaka tomu, že ste boli ochotní písať Vaše postrehy z ochutnávky na papieriky, ktoré som rozdával. Toto sa zmenilo k lepšiemu.

Fungovalo to takto, osiežim Vám pamäť. Keďže ste si počas ochutnávky nemohli robiť poznámky (netuším prečo), na konci som Vám rozdával papierik, kam ste písali svoju emailovú adresu. Na tú som Vám na druhý deň poslal zoznam vín, ktoré sme spolu degustovali v správnom poradí. Aby ste mali poznámky.

Toto riešenie ale nieslo so sebou problémy. Niekedy som mal problém emailovú adresu správne prečítať. Predsa len ste ju písali po predegustovaní 7+ vzoriek vín a nebolo to vašou chybou. Potom som niekedy preklepol, keď som ich prepisoval do mailového klienta. A tiež sa mi stávalo, že som si na druhý deň niekedy nenašiel hneď čas a museli ste na email čakať dlhšie ako som sľúbil.

Okrem toho, čo sa Vám páčilo na ochutnávke a čo ste naopak videli ako priestor na zlepšenie som sa pýtal aj na pre Vás najlepšie tri vína. Toto bola hodnotná informácia aj ako spätná väzba pre vinárov, avšak nebola dobre uchopiteľná.

No a nakoniec do toho všetkého prišla asi pred rokom a pol aj tombola. Bola to mimochodom tiež pripomienka jedného hosťa vrámci konštruktívnej kritiky a veľmi rýchlo som sa jej s radosťou chopil.

To bolo. Teraz privítajte recenzie z Tmavej degustácie, verzia 2.0

Po skončení ochutnávky si všetci hostia po novom vytiahnu vlastné mobilné telefóny a pripoja sa na stránku www.svtd.sk (Spätná Väzba Tmavá Degustácia). Chcel som čo najkratšiu adresu aby vyťukávanie nebol príliš veľký problém.

Že v pivnici nie je internet? Ale je. Aby to fungovalo správne máme tam našu vlastnú wifi, ktorá obslúži silným signálom 32 hostí súčasne.

Načíta sa Vám stránka, ktorá vyzerá presne tak ako na obrázku vyššie. Do políčka s emailovou adresou Vám váš inteligentný telefón automaticky predvyplní emailovú adresu. Odpadá chybovosť pri písaní a prepise. ...Check!

Rovnako máte na konci formulára možnosť napísať to, čo sa Vám nepáčilo ale aj to pekné, ...to, čo je v nás. Avšak sranda začína teraz.

Nižšie máte v správnom poradí všetky vína, ktoré sme degustovali. Ku každému vínu sa môžete vyjadriť na škále piatich smajlíkov podľa toho, ako Vám víno chutilo. Po tomto hodnotení formulár odošlete a okamžite Vám náš server odpošle email s poďakovaním a zoznamom vín na Vašu emailovú adresu, ktorú ste zadali. Dokonca aj s hodnotením, ktoré ste Vy dali každému vínu. Odpadá oneskorenie posielania emailov. ...Check!

Dáme si malú tombolu, ktorú losujeme na notebooku a Vaše losovacie číslo sa Vám každému ukáže na mobile. Dvaja hostia si polepšia o fľašku vína a tretiemu vylosovanému hosťovi systém automaticky odošle výhru na email - darčekovú vstupenku. Krása.

Väčší obraz / Bigger picture?

Viem, že používam slovo "Umelá inteligencia" aby to znelo zaujímavo s vedomím, že umelú iteligenciu netvoríme. Preto poprosím žiadne útoky od IT priateľov. Náš program nemyslí, nie je schopný kreativity ani intuície. Dúfam, že to ešte neexistuje ani to ešte nejakú dobu existovať nebude. Napriek tomu sa ale dokáže učiť a pre ľudí je umelá inteligencia krajší pojem ako "Machine learning"

Ako súvisí program, ktorý sa vie učiť s Vašimi recenziami popísanými vyššie? Po novom sa vyjradujete ku každému vínu. Tým, ktoré Vám chutili mimoriadne, ktoré tak normálne a ktoré už by ste viac piť nechceli. Tieto dáta sa uložia v spojitosti s Vašou emailovou adresou a v príapde, že o službu dodávania vína na mieru v budúcnosti prejavíte záujem, Vincent už bude poznať Vašich prvých 8 chuťových preferencii. Ako to využije vo Váš prospech, ako sa bude rozhodovať a z čoho bude vyberať sa dozviete viac v budúcich častiach.

"Dobrý deň, Patrón! Volám sa Vincent.", je našou snahou aby Vás v novej revolučnej službe privítal program, ktorý sa bude učiť aké vína chutia práve Vám. Prečo? Aby sme vyriešili 4 veľké problémy, ktoré sa nachádzajú medzi verejnosťou a vínom. Pomenujeme si ich v ďalších častiach.

Autor: Tibor Kiss - someliér a autor Tmavej degustácie

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.