× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
okt 17, 2019

Plnené zemiakové gule

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Uvarte si s nami tradičné plnené zemiakové gule! Plnené chutným ovocím, obaľené v maku alebo strúhanke a preliate zlatistým horúcim maslom!

Plnené zemiakové gule

**Priznám sa, hneď na začiatok, že aj keď sladké zbožňujem, hlavné sladké jedlá nepatria medzi mnou veľmi obľúbené. Aj keď si túto zvláštnosť neviem vysvetliť, keďže napríklad také celé tablo čokolády mi nerobí problém zhltnúť v rekordnom čase, je faktom, že jedlá ako žemľovka, parené buchty, alebo aj plnené gule, nemávam na tanieri až tak často.

Môj manžel však hlavné sladké jedlá narozdiel odo mňa zbožňuje. A tak zbytková zásoba domácich sliviek a marhúľ, plus manželov apetít, rozhodla, že najbližšie sa budú robiť tradičné gule, plnené výborným dozretým ovocím a poliate horúcim maslom. A ja som tiež neodolala a ako dezertu pri poobednej kávičke som sa ich naozaj nevedela dojesť.**

DSC_0219_upravko.png

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 vajíčko
  • cukor podľa chuti
  • ovocie (slivky, marhule, ringloty)
  • strúhanka
  • mak
  • práškový cukor
  • maslo na obalenie a poliatie

Príprava cesta:

Zemiaky uvaríme v šupke a po uvarení ich necháme vychladnúť. Ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme múku, vajíčko, štipku soli a vymiesime cesto. Podľa chuti môžete pridať cukor (my sme nedávali, plnka bola dostatočne sladká).

Plnenie cesta:

Ovocie umyjeme, odkôstkujeme a namiesto kôstky naplníme cukrom (približne lyžica cukru). Cesto vyvalkáme a podľa veľkosti ovocia odkrajujeme cesto a ovocie doň zabalíme. Dávajte si pozor, aby vám ovocie cez cesto nepresvitalo, poriadne ho cestom obaľte.

TIP: gule si v tejto fáze môžete uchovať aj na neskôr. V mrazničke vydržia kľudne aj pol roka. Keď na ne dostanete chuť, nerozmrazujte ich, rovno z mrazničky ich môžete hodiť do vody.

Varenie guliek:

Gule vložíme do hrnca s vriacou vodou a necháme variť na miernom ohni. Po tom čo vyplávajú ich necháme dovariť ešte také 2-3 minúty a vyberieme. Guľky potrieme maslom, aby sa posýpka lepšie prichytila.

Obaľovanie:

Gule sme obaľovali v strúhanke aj maku. Strúhanku zohrejeme na panvici a pri neustálom premiešaní čakáme kým zhnedne. Na záver pridáme podľa chuti cukor a gule obalíme. Mak pomelieme a taktiež pridáme podľa chuti práškový cukor.

TIP: posýpky môžete pripraviť aj v bezcukrovej verzii. Stačí ich už na tanieri jemne pokvapkať medom.

Guľky podávame poliate roztopeným maslom.

DSC_0232.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.