× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
apr 29, 2018

Otvorte fľašu vína takto a budete za profíka

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Slovíčko etiketa u mnohých evokuje niečo zbytočné, čo v skutočnosti vôbec nie je potrebné a zároveň nás to len obťažuje. Veľmi by ste sa ale čudovali, ako má etiketa hlboko v pozadí skryté základy prejavu úcty k druhým a tiež praktickosť.

Otvorte fľašu vína takto a budete za profíka

Slovíčko etiketa u mnohých evokuje niečo zbytočné, čo v skutočnosti vôbec nie je potrebné a zároveň nás to len obťažuje. Veľmi by ste sa ale čudovali, ako má etiketa hlboko v pozadí skryté základy prejavu úcty k druhým a tiež praktickosť. Ak ich pochopíte, bude aj Vám etiketa dávať veľký zmysel. V spojení s vínom je etiketa teda rovnako dôležitá ako v živote. Vínna etiketa je naozaj užitočná a zároveň vás odlíši od tých, ktorý o etikete nemajú ani poňatia. Nazývajte to pokojne že máte štýl, úroveň alebo aj slušnosť. Všetko to bude pravda.

Vínna etiketa

Samotná etiketa je tvorená zásadami, ktoré nevyužíva iba someliér pri degustáciách, ale dodržiavať by ju mal každý, kto chce víno v spoločnosti nalievať alebo degustovať. Ak viete, čo robiť s fľašou a pohárom na víno, vyhnete sa zbytočnému "faux pas" v spoločnosti. Nejdeme z Vás robiť someliéra, to totiž prečítaním článku ani nie je možné, skôr vám chceme poradiť, akým spôsobom ukázať, že nie ste úplným amatérom. Postupne teda prejdeme k základným zásadám vínnej etikety, ktorých vedomosť vás určite obohatí. Tak ako je naším zvykom, pri všetkom Vám vysvetlíme, prečo je to tak. Ľahšie si to potom zapamätáte.

Modelová situácia bude navodená tak, akoby nalieval hosťom v reštaurácii víno someliér. Vy si z neho odneste toľko, koľko vyžaduje formálnosť Vašej návštevy. Pôjde o víno tiché, šumivému sa povenujeme špeciálne v inom článku.

Prezentácia vína

Ku stolu prinášate fľašu vína, ktorá je stále uzavretá a víno prezentujete hosťovi. Etiketu ešte uzavretej fľaše ukážete hosťovi tak, že ju držíte oboma rukami a etiketu nezakrývate. Dobré pravdilo je, že fľašu držíte úchopom z hora ľavou rukou cez hrdlo fľaše. Tento úchop v ľavej ruke už potom nemeníte ani v ďalšom kroku.

Komu prezentujete víno? Tomu hosťovi, ktorý víno objednával. V prípade, že ste doma, prezentujte víno spoločensky najvýznamenjšej osobe alebo najstaršej žene. Víno prezentujete tak, že stojíte od osoby na ľavej strane. Prečo? Priniesť otvorenú fľašu znamenalo v stredoveku podozrenie, že s ňou už manipulovali. Vtedy sa ľudia často navzájom travili a dnes zostáva akt prinesenia uzavretej fľaše vína stále dôkazom, že hosť dostáva naozaj to, čo si objednal. Ide o prejav úcty.

Otvorenie vína

Víno otvárate pred hosťom. Ľavá ruka stále drží fľašu za hrdlo rovnako a počas celej doby otvárania vidí hosť na etiketu. Pravou rukou odtránite ochrannú kapsulu. V prípade, že má kapsula prúžok na odstránenie, použijete ten. V prípade že nie, použijete krátku čepeľ na someliérskom noži (pozn. "Someliérsky nôž je jeden konkrétny typ toho, čo väčšina nazýva vývrtka. Viac o tom, čo má spĺňať správna vývrtka sa povenujeme v ďalšom článku). Pamätajte, že úchop v ľavej ruke sa stále nemení a hosť stále vidí etiketu. Fľašou neotáčame. Pravou rukou obrežete hrdlo fľaše na dva razy. Z polovice z jednej aj z druhej strany.

Na someliérskom noži schováte čepeľ a otvoríte "vývrtku". Stále pravou rukou zavŕtate do korku a na dva krát pomocou páky korok vytiahnete veľmi potichu. Víno len tíško zasičí.

Teraz až púštate fľašu z ľavej ruky a pokladáte na stôl. Korok z vývrtky odstránite tak, že ho chytáte cez servítku alebo utierku. Nikdy nie holou rukou. Čo potom urobíte s korkom? Neovoniavate, len ho podáte hosťovi. Hrdlo fľaše ak je treba, začistíte tiež papierovou servítkou/utierkou. Toto je niekedy potrebné pri starších vínach. Prečo? Viac o tom, prečo sa korok neovoniava a čo sa sním vlastne má robiť, sa dočítate v staršom článku TU.

Kontrola kvality vína

Skontrolujete kvalitu vína predtým ako ho nalejete. Ako ale slušne docielite, že odpijete hosťovi z vína, ktoré si kúpil? Nastupuje bontón a poviete: "S Vašim dovolením, skontrolujem kvalitu vína." Na túto vetu už nejde povedať "Nie!". Nalejete si do svojho pohára máličko, priližne 1 cl. Následne nalejete osobe, ktorej ste víno prezentovali do pohára o niečo viac ako sebe (asi 4cl) a necháte kvalitu vína skontrolovať ju.

Tu prichádza výnimka pri červenom víne. Najprv trošku nalejete do karafy, v ktorej sa bude víno dekantovať. Potočíte s ňou aby ste ju zavínili, umyli od prachu a toto víno si prelejete do svojho pohára na kontrolu. Správnej dekantácii červených vín a prečo sa robí sa venujeme v ďalšom článku. Víno ochutnáte a v prípade, že ho aj s hosťom ohodnotíte ako zdravé, prejdete na nalievanie.

Nalievanie vína

Tu je toho vcelku dosť, na čo si dávať pozor. Pritom zdanlivo taká banalita. Nalievate víno opäť najprv osobe, ktorá víno objednávala a následne postupujete ďalej. Pochopiteľne buď začnete od spoločensky najvýznamnejšej osoby alebo od žien. Pri nalievaní fľašu držte za spodnú časť, respektíve dno tak, aby bola viditeľná etiketa vína. Víno nalievajte do tretiny pohára.

Pamätajte, že hrdlo fľaše sa pohára pri nalievaní nemá dotknúť a to už vôbec nie, že sa fľaša o hranu pohára oprie a zarynčí. Ak nechcete kvapnúť, v druhej ruke majte pripravenú servítku alebo sa naučte grif s potočením fľaše v zápästí tesne pred koncom nalievania. Frajerina. Stačí trochu potrénovať. Prípadne použite nálievku vloženú do hrdla fľaše. Existuje ich niekoľko druhov. Nezabudnite víno nalievať do vhodných pohárov. Keď nalievate, stojte od osoby na pravo.

Prečo? Predpokladáme, že nalievate pravou rukou. Zároveň podľa pravidiel stolovania má hosť pohár pred sebou na pravo. Ak by ste teda stáli z ľavej strany, nalievali by ste krížom cez jeho tanier a strkali mu lakeť do tváre. Z pravej strany je nalievanie oveľa slušnejšie, menej obmedzujúce hosťov osobný priestor a pre someliéra praktickejšie.

Následný servis

Fľašu vína odložíte do chladiacej nádoby. V reštaurácii by mala byť fľaša odložená tak, aby ste na ňu videli ale zároveň ju nemohli dočiahnuť. Sme na Slovensku a teda sa dolieva do pohára, ktorý je prázdny. Ak pohár nie je prázdny, nedolievate. Nie v každej krajine však bontón ohľadom dolievania v tomto znení platí.

Prečo? Ste v reštaurácii. Od toho aby ste mali v pohári doliaté, je tam personál. Vy máte mať len vizuálnu kontrolu nad tým, čo sa s Vašou fľašou deje. Aj u Vás doma to platí rovnako. Nalievanie a dolievanie je úloha hostiteľa. Naviac, ak už dolievate, najprv dolievajte hosťom, sebe až nakoniec.

Pitie vína

Pri pití, si nezabudnite víno užívať. Pamätajte, že pijete tvrdú prácu vinohradníka a vinára. Pozorujte farbu vína, víno v pohári točte a prevaľujte. Víno tým dýcha a rozvírite jeho vône. Vôňa vína vám často prezradí, aká zložka vo víne dominuje. Zároveň aróma prebudí vaše „spiace“ vnemy.

Pohár držte vždy za stopku alebo podstavec. Keď si baňku pohára obchýtate rukami, budete z pohára cítiť to, čo ste v rukách držali. Pite vždy z rovnakej strany pohára. Platí to hlavne pre ženy, v prípade aplikovaného rúžu. Štrngajte si telom pohára. Nie okrajom. Po okrajoch sú poháre najslabšie a hrozí prasknutie alebo rozbitie.

Dodržanie týchto všeobecných základných zásad (etikety) z vás neurobí odborníka na víno, no minimálne nastavíte veľmi slušnú latku a ukážete svoje znalosti v spoločnosti. Ak však chcete zažiť niečo odlišné, výnimočné alebo nevšedné, zažili ste už našu ochutnávku vín v úplnej tme?

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.