Cestovať sa momentálne nedá, ale nič nám predsa nebráni tomu, aby sme aspoň v mysli prostredníctvom našich chuťových pohárikov nenávštívili ďaleké kontinenty. Čo tak Ázia a japonská kuchyňa? Tento vegetariánsky recept na sladko-kyslý marinovaný baklažán v teryaki omáčke budete mať hotový za 30 minút.
V tomto recepte budeme baklažán pred tepelnou prípravou marinovať v omáčke, ktorá celkom prekryje chuť baklažána, preto, ak nemáte chuť baklažána až tak veľmi v obľube, nemusíte sa báť, výrazná japonská omáčka v tomto prípade bude v popredí. Naopak, pokiaľ o chuť baklažána nechcete prísť, marinujte ho kratšie.
Teriyaki marináda:
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 cm zázvoru
- 2-3 strúčiky cesnaku
Ostatné prísady:
- baklažán
- ryža
- sezamové semienka
- jarná cibuľka alebo edamame fazuľky
Cesnak aj zázvor si nastrúhame a rozmiešame s ostatnými ingredienciami na marinádu vo väčšej miske, uistíme sa, že sa nám cukor úplne rozpustil. Na kocky nakrájaný baklažán vložíme do misky a poriadne premiešame tak, aby každý jeden kúsok bol obalený v marináde. Necháme odpočívať 20 minút (pokiaľ chcete cítiť chuť baklažánu, marinujte kratšie) a počas tejto doby baklažán niekokoľkrát premiešame.
Po 20 minútach si predhrejeme trúbu na 200°C, baklažán preložíme na plech alebo do zapekacej misy (teriyaki omáčku, ktorá nám ostala naspodku misky nevylievame, odložíme si ju zatiaľ bokom) a pečieme približne 15 minút, až pokiaľ ho nemáme krásne zmäknutý. Medzitým si podľa návod pripravíme ryžu a edamame fazuľky, ak máme. Po 15 minútach vytiahneme baklažán a orestujeme ho spolu s fazuľkami a zvyšnou teriyaki omáčkou na panvici. Ihneď podávajte s ryžou, posypané sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou. Dobrú chuť!