× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
feb 11, 2019

Losos s hráškovým pyré

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tentokrát sa s vami podelím o moju srdcovku. Ako obvykle, príprava je čo najmenej zložitá a mega rýchla. Potešia sa aj diétnici, keďže kombinácia rybky a zeleniny by podľa všetkého mala byť na tanieri aspoň dva krát do týždňa. Vedeli ste, že spomedzi rýb sa považuje za najlepší zdroj Omega-3 mastných kyselín?

Losos s hráškovým pyré

Tentokrát sa s vami podelím o moju srdcovku. Tento recept dokonca vyhral súboj o alternatívnu vianočnú večeru, takže keď sme si robili naše neoficiálne "súkromné" Vianoce, namiesto kapra a šalátu som spravila túto ľahšiu verziu. Ako obvykle, príprava je čo najmenej zložitá a mega rýchla. Potešia sa aj diétnici, keďže kombinácia rybky a zeleniny by podľa všetkého mala byť na tanieri aspoň dva krát do týždňa. Lososa samozrejme kľudne nahraďte inou dostupnou rybkou, ktorá vám najviac chutí. Ja však na lososa nedám dopustiť. Vedeli ste, že spomedzi rýb sa považuje za najlepší zdroj Omega-3 mastných kyselín?

losos ready.jpg

No, ale späť k receptu. Z množstiev v tomto postupe som varila pre dvoch ľudí. A musím podotknúť, že tentokrát neostalo na večeru ani za lyžičku. :)

  • 300 g lososa
  • 450 g mrazený hrášok
  • bio citróny
  • korenie na ryby
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • maslo
  • smotana na šľahanie (prípadne na varenie, prípadne vegánska varianta)

Začnite lososom, ktorého si najprv umyte a vysušte. Do misky vytlačte jeden bio citrón a lososa v ňom dobre vykúpte a z každej strany posypte korením na ryby. Na panvici rozpáľte kocku masla a lososa prudko a veľmi krátko opečte z každej strany, následne ho vložte do zapekacej misy a polejte výpekom z panvice. Predhrejte si rúru na 170°C a medzitým si na každý kus ryby položte plátky masla a citróna (nezabudnite citróny ešte pred použitím poriadne umyť pod tečúcou vodou!). Ak máte pocit, kľudne lososa posypte ešte aj zmesou korenia na ryby. Soľ, ani čierne korenie potrebovať nebudeme, všetko potrebné sa už nachádza v zmesi. Misu prikryte a dajte piecť na 15-20 minút.

losos priprava.jpg

Kým sa nám losos opeká, pustite sa do hráškového pyré. Do hrnca si vysypte mrazený hrášok, zalejte po okraj (hrášku, nie hrnca) vodou, osoľte, okoreňte čiernym korením a dajte variť. Po krátkej chvíľke (asi 10 minút) vyskúšajte vidličkou, hrášok by mal byť hotový. Vylejte nadbytočnú vodu, prilejte trochu smotany (radšej najprv pyré rozmixujte a neskôr dolievate, aby sa vám nestalo, že pyré bude príliš riedke) a vymixujte do hladka. Ochutnajte, prípadne ešte dosoľte, dokoreňte, nezabudnite pridať štipku muškátového orieška. Vyberte odpočívajúceho lososa z trúby a ihneď podávajte. Odporúčam použiť zostávajúci výpek na poliatie lososa aj pyré!

hrasok.jpg

loso dva.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.