× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
mar 10, 2019

Krémová polievka z pečeného karfiolu

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Teraz zabudnite na predsudky o tom, aký je karfiol obyčajný. Vyskúšali ste už pečený karfiol? Pri pečení karfiol skaramelizuje a jeho chuť to krásne prehĺbi.

Krémová polievka z pečeného karfiolu

Teraz zabudnite na predsudky o tom, aký je karfiol obyčajný. Vyskúšali ste už pečený karfiol? Ja som túto "šmakocinku" objavila iba nedávno a odporúčam ju do polievky, ako prílohu, alebo len tak ako zdravú mlsku na zobkanie večer k filmu. Pri pečení karfiol skaramelizuje a jeho chuť to krásne prehĺbi. V dnešnom recepte si spravíme práve polievku, krémovú, výživnú a tak jednoduchú na prípravu. Pokiaľ si totiž zoženiete karfiol, všetky ostatné ingrediencie ktoré budete potrebovať, máte pravdepodobne už doma.

DSC_0626.jpg

Potrebovať budeme:

  • hlavičku karfiolu
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, bobkový list, muškátový orech
  • 1 liter vývaru (prípadne ako 2. variant kokosové mlieko)
  • maslo
  • citrónovú šťavu

Celý karfiol si umyjeme, nakrájame, na plechu pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme piecť na 25 minút do trúby vyhriatej na 215°C.
Keď bude karfiol upečený, do hrnca na oleji opražíme 2 strúčiky cesnaku, nakrájanú cibuľu a pridáme upečený karfiol (zopár kúskov si nechajte na ozdobu). Zalejte vývarom (cca 1 liter) a pridajte bobkový list. Varte ďalších 25 minút. Následne bobkový list vyberte a vymixujte polievku do hladka. Ak si budete chcieť chuť ozvlášniť, pridajte kokosové mlieko - polievka bude mať zvláštny, až priam exotický, mne to pripomína hríbový nádych.

Ak by bola príliš hustá a kokosové mlieko sa vám nepozdáva, prilejte ešte vodu, prípadne opačne, ak by bola polievka príliš riedka, nastrúhajte do nej jeden zemiak a prevarte. Nezabudnite však predtým primiešať kúsok masla, aby bola krásne krémová. Následne pridajte do polievky citrónovú štavu, muškátový orech a soľ podľa chuti. Ozdobte odloženými kúskami karfiolu a podávajte napríklad s opečenou bagetkou. Dobrú chuť!

DSC_0579.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.