× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
jún 29, 2019

Cuketové rezance s arašidovou omáčkou

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tieto cuketové rezance sú skvelé ako príloha k mäsu, rybe, jednoducho čomukoľvek, ale zároveň, napríklad so správnou omáčkou, sú vynikajúce len tak samostatne. Ľahké, letné, zdravé.

Cuketové rezance s arašidovou omáčkou

Tieto 3-minútové rezance z cukety som si zamilovala! Aj preto, že mám rada recepty, ktoré sú využiteľné rôznymi smermi. Takže, cuketové rezance sú skvelé ako príloha k mäsu, rybe, jednoducho čomukoľvek, ale zároveň, napríklad so správnou omáčkou, sú vynikajúce len tak samostatne. Ľahké, letné, zdravé.

DSC_0159.jpg

Cuketu poriadne umyte, ale určite ju nešúpte, práve šupka totiž obsahuje vitamín C a draslík, vlákninu a vitamín K. Predstavuje tiež zdroj antioxidačných karotenoidov, vrátane luteínu a betakaroténu. Cuketa je nízkokalorická, na diétu ideálna zelenina, keďže na 100 gramov obsahuje len 20 kilokalórií. Keď budeme jesť cukety, staráme sa o naše obličky, ale aj črevá.

Na cuketové rezance potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cukety
  • maslo
  • strúčik cesnaku
  • sójová omáčka

Na arašidovú omáčku:

  • arašidové maslo (1-2 polievkové lyžice)
  • kokosové mlieko (150 ml)
  • sójová omáčka (2-3 polievkové lyžice)
  • cesnak
  • med (1 lyžička)
  • soľ
  • chilli

DSC_0149.jpg

Ako príloha:

  • avokádo (dozreté)
  • cherry paradajky

CUKETOVÉ REZANCE

Škrabkou na zemiaky odkrajujeme pásiky z cukety kol-dokola, až po zrniečkový stred. Rozohrejeme si na panvici maslo, pridáme polovicu strúčika cesnaku na drobno nakrájaného a vložíme cuketové pásiky a pridáme sójovú omáčku (pokvapkáme) a dosolíme. Prevracáme až kým pásiky nestratia pružnosť, nejaké 3 minútky (aby boli do chrumkava).

ARAŠIDOVÁ OMÁČKA

Na omáčku si zmiešame všetky ingredience a chvíľku povaríme.

DSC_0152.jpg

PRÍLOHA

Zvyškový stred cukety nakrájame na kolieska a dosolené ugrilujeme na masle aj s prekrojenými cherry paradajkami. Avokádo nakrájame, osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z citróna. Dozdobíme čiernym sezamom. Na tanieri síce máte samú zeleninu, ale garantujem vám, že sa nielenže budete zalizovať až za ušami, ale na mäsko si ani nespomeniete, porcia vás plnohodnotne zasýti. Ale v prípade, že bez mäsa jednoducho nevydržíte, skvele sa k tomuto receptu hodia grilované kuracie prsíčka.

DSC_0181.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

K cukete, je párovanie vín podobné ako pri šalátovej uhorke. V tomto prípade sa dá pekne ukázať ako je dôležité prihliadať nie na základnú potravinu pokrmu - cuketu, ale na to, čo robí telo chute - arašidová omáčka.

Rovnako ako nie je správne určiť farbu a druh vína len podľa toho, že máme na tanieri hydinu, ani tu sa nebudeme sústreďovať na cuketu. Avšak sójová omáčka, arašidy, kokosové mlieko a med sú práve tie arómy, ktoré Vám budú v ústach dominovať a práve ku tým treba napárovať víno.

Slovenská odroda Devín, vykrížená z Tramínu červeného a Veltlínskeho červeno-bieleho je tým správnym cieľom pre tento pokrm. Má sviežu kyselinku a zaujme vôňou broskýň a kvetov.

Odporúčam Vám tento fatastický Devín z vinárstva Frtus winery - Levice.Spoločne ste ho mali možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok vín v úplnej tme. Zážitok z vína je umocnený a ak ste ešte nezažili, určite si to nenechajte ujsť. Srdečne Vás na takúto ochutnávku POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.