Brokolicovo-syrové fašírky

Brokolicovo-syrové fašírky

jún 21, 2020 Bez mäsa, Čo na obed, Pre deti, Zelenina


Napriek tomu, že grilovacia sezóna je pomaly v plnom prúde, ja som sa rozhodla ísť proti prúdu. Pre všetkých vás, ktorí si chcú vyskúšať menšiu zmenu a klasické mäsové fašírky zameniť za niečo iné, trošku viac zeleninové, vyskúšajte si pripraviť s nami tieto brokolicovo-syrové fašírky. Navyše je tento recept opäť tak trochu zero waste, to znamená, že využijeme každý jeden kúsok, ktorý by sme obyčajne vyhodili, aby sme si napríklad na druhý deň pochutili na lahodnej brokolicovej pomazánke.

DSC_1086.jpg

Základom tohto receptu je samozrejme brokolica. Zvyčajne sa pri varení používajú iba ružičky, pričom hlúb bez milosti vyhadzujeme do koša. A pritom obsahuje tiež, podobne ako brokolicové ružičky, veľké množstvo vitamínov. Vedeli ste, že ak skonzujeme polovicu brokolice, pokryjeme tak dennú dávku vitamínu C? A že ak hľadáte brokolicu s najvyšším obsahom tohto vitamínu, musíte sa obzerať po najtmavších kúskoch? Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nich viac vitamínu C a betakaroténu.

Recept je viac než vhodný aj pre deti, len stačí vynechať korenie a soli pridať naozaj iba štipku.

Na prípravu 12 fašírok potrebujeme:

  • 350 g brokolice (ružičky)
  • 3 vajíčka
  • 180 g krupice (obyčajnej alebo špaldovej)
  • 180 g syra (parmezánu alebo iného podľa chuti)
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletá rasca

Najprv si pripravíme ružičky brokolice (hlúb nevyhadzujeme!), ktoré poriadne premyjeme. Ja som brokolicu pripravovala na pare, takže som si dala najprv zovrieť vodu a ružičky som vložila do nádstavca a prikryla pokrievkou. Môžete ich kľudne variť aj klasicky vo vode, dôležité je však vložiť ružičky brokolice do vriacej vody. Varíme 8 minút a ružičky vyberieme. Ak si chcete pripraviť s nami ešte aj brokolicovú nátierku, vložte teraz do hrnca aj nakrájaný a premytý hlúb, ktorý varte do zmäknutia. Počká na vás v chladničke do ďalšieho receptu.

Následne si brokolicu v miske popučíme vidličkou a pridáme ostatné suroviny, okoreníme a osolíme. Ja som si na pomoc zobrala tyčový mixér a zmes som krásne do hladka rozmixovala. Následne si plech vystelieme papierom na pečenie, vytvarujeme si fašírky a bez pridania oleja či masla si dáme jednoducho zapiecť do trúby, ktorú sme si vyhriali na 170 °C na približne 30 minút.

DSC_1083.jpg

DSC_1079.jpg

Úžasne sa k týmto fašírkam hodí jednoduchý letný šalát zo surovej cukety. Cuketu si (kľudne aj so šupkou) nastrúhajte, zalejte šťavou z citróna, posoľte, okoreňte a pridajte kyslú smotanu. Mňam!

DSC_1105.jpg

DSC_1109.jpg