× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
máj 26, 2019

Babkine makové šúľance

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Predstavte si tradičné šúlance plné poctivej zemiakovej chuti, posypané makom, čerstvo namletými orechami, alebo pre vyznávačov zero-waste štýlu - strúhankou, pomletou zo starého pečiva, a to všetko poliate horúcim, do zlatista roztopeným maslom. K tomu láskavý pohľad babičky, ktorá vám k šúlancom podáva pohár studeného mlieka.

Babkine makové šúľance

Slovenská sága pokračuje! Predstavte si tradičné šúľance plné poctivej zemiakovej chuti, posypané makom, čerstvo namletými orechami, alebo pre vyznávačov zero-waste štýlu - strúhankou, pomletou zo starého pečiva, a to všetko poliate horúcim, do zlatista roztopeným maslom. K tomu láskavý pohľad babičky, ktorá vám k šúľancom podáva pohár studeného mlieka. Teraz si túto atmosféru môžete vyčarovať kedykoľvek - stačí trochu predstavivosti a recept na babkine makové šúľance.

DSC_0030_1.jpg

Receptov na šúľance existuje mnoho-premnoho. Naše šúľance sú viac zemiakové ako múkové a sladké tak-akurát. Na cesto potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky (alebo špaldovej)
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto, tak aby sa nelepilo. Cesto si rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske si každé cesto ušúľame do jedného veľkého šúľanca (ak máme menšiu dosku, cesto si rozdeľte ešte na menšie kusy a tie šúľajte).

Následne nožom do šikma odkrajujeme šúľance dlhé tak 3-4 centimetre. Šúlance vkladáme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 4 minúty povariť. Vyberáme sitkom. Potom už stačí iba na panvici rozohriať maslo, šúľance zohriať, pridať namletý mak, orechy, alebo strúhanku a dosladiť podľa chuti medom, alebo cukrom. Podávame s pohárom studeného mlieka. Dobrú chuť!

DSC_0016_1.jpg

DSC_0050_1.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.