Tento slaný koláč má svoj pôvod vo francúzskej kuchyni. Chrumkavé krehké cesto je zvyčajne plnené sýtou plnkou pripravenou z najrozmanitejšej zeleniny. A čo je najlepšie, chutí vynikajúco teplý, no snáď ešte lepšie studený, odležaný na druhý deň. Príprava vám nezaberie veľa času (ak poznáte naše triky) a suroviny si môžete prispôsobiť vašim chutiam či zásobám. Stačí zapojiť trošku fantázie a pokaždé môže chutiť inak.
TIP: Ak nemáte veľa času, pripravte si cesto deň dopredu, prípadne si ho pripravte z dvojitej dávky a polovicu cesta odložte do mrazničky. Nabudúce ho stačí len vytiahnuť a polovicu času stráveného v kuchyni ušetríte.
Na cesto potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajíčko
- štipka soli
- 2 lyžice vody
- fazuľu na zaťaženie cesta pri pečení
Na zeleninovú plnku potrebujeme:
- 1 maslová tekvica
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- čierne korenie
- soľ
- kurkuma alebo kari
- rozmarín
- 100 - 200 ml šlahačkovej smotany alebo kokosového mlieka (záleží akú veľkú máte tekvicu)
- 2 vajíčka
- 2 lyžice strúhaného syra (alebo fetu, gorgonzolu či iný syr)
- 2 lyžice kyslej smotany (možno vynechať)
- olivy
- olivový olej
- cuketa na ozdobenie (možno vynechať)
Najprv si pripravíme cesto. Preosiatu múku, vajíčko, zmäknuté maslo, štipku soli a vodu spolu rukou vymiešame (ak máte možnosť, skráťte si dobu prípravy s robotom) a dáme aspoň na pol hodinu odpočinúť do chladničky.
Medzitým si nakrájame tekvicu na kocky, očistíme cesnak a cibuľu, cibuľu prekrojíme na štyri časti a všetko dáme na jeden plech. Osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, kurkumu a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť do trúby vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút.
Odležané cesto zatiaľ vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (nezabudnite na okraje). Cesto preložíme do maslom vymastenej formy, zarovnáme a utlačíme okraje, spodok popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie na ktorý vysypeme fazuľu, aby sme cesto zaťažili. Trúbu znížime na 180 °C a pečieme 20 minút. Po 20 minútach fazuľu a papier odstránime a dáme zapiecť ešte na 5 minút.
Upečenú tekvicu s cesnakom a cibuľou vložíme do hrnca alebo misky, prilejeme smotanu a vymixujeme do hladka. Pridáme nastrúhaný syr, nakrájané olivy, 2 vajíčka, osolíme a zmes vlejeme do vychladnutého cesta. Vrch dozdobíme cuketou, fetou či gorgonzolou (ak použijete takýto výrazný syr, nemusíte pridávať 2 lyžice strúhané syra do cesta) a dáme zapiecť na 190 °C na 45 minút. A najlepšie chutí len tak so šalátom. Dobrú chuť!