× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Dec 12, 2018

Špagetová tekvica

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Ak aj vy máte rádi klasické suroviny pripravené nezvyčajne, tak špagetová tekvica je trefa do čierneho. Dužina tejto pochúťky vyšlachtenej v Japonsku, a to iba pred približne 70 rokmi, sa po uvarení (resp. upečení) rozpadne na zeleninové špagety, ktoré už len stačí dochutiť.

Špagetová tekvica

Ruku hore ten, kto už niekedy počul o špagetovej tekvici! Priznám sa, že ja, ako milovník tekvice na všetky možné spôsoby, som sa o tejto špecialitke dozvedela iba nedávno, úplnou náhodou, keď sa kolegyňa vrátila z obednej pauzy s veľmi zvláštne vyzerajúcim melónom. :-)

Ak aj vy máte rádi klasické suroviny pripravené nezvyčajne, tak špagetová tekvica je trefa do čierneho. Dužina tejto pochúťky vyšlachtenej v Japonsku, a to iba pred približne 70 rokmi, sa po uvarení (resp. upečení) rozpadne na zeleninové špagety, ktoré už len stačí dochutiť. Ja som si vybrala jednoduchú arašidovú omáčku, ktorej príprava je naozaj jednoduchá a spolu s tekvicovými špagetami vytvorila bohovskú kombináciu, inšpirovanú ázijskou kuchyňou. Samozrejme, ako si špagety dochutíte záleží iba na vašich chutiach, nebojte sa tekvicu dochutiť hoci len obyčajným dresingom.

Ale pekne od začiatku. Kde zohnať špagetovú tekvicu? Ja som ju zohnala na trhu, ale úplne pohodlne a s troškou šťastia ju zoženiete aj v klasických potravinových reťazcoch.

tekvica.png

Príprava je naozaj jednoduchá. Tak ako aj pri iných tekviciach, si ju rozrežte na dve polovice (opatrne, šupka s vami bude chvíľu bojovať). Vydlabte semiačka a podľa veľkosti tekvice pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C. Túto svoju som piekla približne 50 minút. Kým sa tekvica pečie, pripravíme si arašidovú omáčku.

semiacka.png

Po upečení (ešte kým je tekvica teplá) si zoberieme vidličku a povyberáme špagetové vlákna. Snažte sa byť opatrní a neprepichnúť šupku vidličkou, aby ste ju neskôr mohli použiť ako tanier.

špagety.png

Arašidová omáčka

Kým sa nám tekvica pečie, pripravíme si arašidovú omáčku, aby sme po vydlabaní tekvice mohli servírovať špagety ešte teplé. Ale žiaden stres, omáčka je hotová za 5 minút a navyše je táto kombinácia zeleninových špagiet a arašidovej omáčky naozaj chutná aj v studenej forme.

Čo budeme potrebovať na arašidovú omáčku:

  • kokosový olej (na rozohriatie panvice)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • asi tak 4-5 lyžíc arašidového masla
  • 2-3 lyžice sójovej omáčky
  • lyžica rybej omáčky
  • dva strúčiky cesnaku
  • chilli
  • soľ
  • med
  • lyžicu ryžového octu

Na troške kokosového oleja si na panvici opražíme dva strúčiky nastrúhané cesnaku. Zalejeme kokosovým mliekom, pridáme arašidové maslo, sójovú omáčku, osolíme a pridáme chilli. Necháme zohriať a tesne pred dovarením pridáme rybiu omáčku. Ak nemáte rybiu omáčku, nevadí, avšak ak máte rádi ázijskú kuchyňu, vrelo odporúčam si ju zaobstarať. Zoženiete ju v špeciálnych ázijských potravinách a v chladničke vám vydrží aj roky - má dlhú trvanlivosť, pretože je konzervovaná v soli. Keď sa tepelne spracováva, má veľmi zvláštnu vôňu (pre niekoho možno nepríjemnú), ale nezľaknite sa, v samotnom jedle po vôni nie je ani stopy a dodá mu naozaj jedinečnú príchuť. Najlepšie je omáčku priebežne ochutnávať, a ak sa vám žiada, pridajte med. Po dovarení sa mi to stále nezdalo ono a tak som ešte pridala trochu ryžového octu na vyváženie chutí. Voilà! (neviem ako sa po ázijsky povie toto slovo) :-)

Tekvicové špagety si môžeme naservírovať do vydlabanej šupky a zalejeme omáčkou. Dobrú chuť!

tekvicenka hotova.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok


Po správnosti by sa malo dbať viac na kombinovanie vína s úpravou jedla ako s jeho samotným základom. To platí pre mäsové jedlá, aj nemäsové jedlá. Preto sa tento raz tiež nezameriame na aromatickú kombináciu s tekvicou ale s arašidovou omáčkou, ktorá je chuťovo výraznejšia.

Surové arašidy obsahujú až 26 rôznych aromatických látok. Pražené až 38. Vždy stoja za reč len najkoncentrovanejšie dve-tri a ostatné sú nepostrehnuteľné. Vieme o nich len vďaka chemickým rozborom.

Dve najkoncentrovanejšie z nich sa nachádzajú aj v masle, popcorne, zemiakoch, jasmínovej ryži, Basmati ryži (ak začínate sledovať zhodu kombinácii z niektorých receptov, nie je to náhoda :) ) a tiež Sauvignone blanc, či Cabernete Sauvignon.

Preto vyberám Sauvignon Blanc z vinárstva Anton Uhnák. Pekný vyzretý sauvignon 2014. Nádherný, výnimočný tramín, oberaný vo veľmi horúcom septembri 2015. Vôňa je pokojná, typicky korenistá ale aj medovo – tropická. Extraktívna a harmonická chuť manga a sušeného ovocia je v harmónii s delikátnou kyselinkou. Záver je hroznový s jemným dotykom jadierok a egrešov.


Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.