× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Jul 18, 2019

Rebarborový koláč podľa receptu starej mamy

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Aj keď máme úrodu rebarbory už za sebou, my šikovní sme si zopár stoniek odložili do mražničky. Ak ste tak nespravili, nevadí! Odložte si tento úžasný recept na ďalší rok. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že tie najlepšie koláče sú od babičky.

Rebarborový koláč podľa receptu starej mamy

Aj keď máme úrodu rebarbory už za sebou, my šikovní sme si zopár stoniek odložili do mrazničky. Ak ste tak nespravili, nevadí! Odložte si tento úžasný recept na ďalší rok. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že tie najlepšie koláče sú od babičky.

Rebarbora_kolac_1.png

Sezóna rebarbory začína v máji a hovorí sa, že zberať by sa mala len do Jána, 24. júna. V júli ju zbierať neodporúčam, keďže neskôr už obsahuje zvýšené množstvo kyseliny šťaveľovej.

Veľa ľudí stále zostane prekvapených, keď im poviem, že rebarbora je v skutočnosti zelenina. A dokonca jedna z najzdravších! Obsahuje vysoký obsah vápnika, je zdrojom vlákniny, draslíka, kyseliny listovej a obsahuje B-vitamíny.

Nemala by sa však jesť veľmi často, práve kvôli vysokého obsahu kyseliny šťavelovej a tiež ju určite nejedzte surovú, kedže patrí do skupiny potravín, ktoré majú v tomto stave v sebe veľa toxických látok.

Má kyslastú chuť, ktorá však dokonale ladí napríklad s jahodami.

Na rebarborový koláč podľa receptu starej mamy potrebujeme:

  • pol kila hladkej múky
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 140 g masla
  • mlieko
  • jablčný ocot
  • 1,5 prášku do pečiva
  • žĺtok s lyžičou mlieka na potretie

Náplň:

  • 450 g očistenej rebarbory
  • 350 g jahôd
  • 90 g trstinového cukru
  • 1,5 lyžice zemiakového škrobu
  • 2 lyžice štavy z pomaranča
  • 1 lyžica vanilkového cukru

Najprv si zmiešajte múku s práškom do pečiva a zmes preosejte (možno sa vám to zdá staromódne, ale pomáha to múku prevzdušniť a celý koláč tak nadľahčiť). Pridajte maslo, ktoré ste predtým nechali odpočívať pri izbovej teplote, cukor, vajíčka, žĺtky, 4 lyžice mlieka a 2 lyžice octu. Zo zmesi vypracujte hladké cesto, ktoré si rozdeľte na polovicu a nechat približne pol hodinu odpočívať v chladničke.

Zatiaľ si môžete pripraviť náplň. Rebarboru očistite podobne ako šparglu (vrchnú kožu odstráňte škrabkou na zemiaky) a nakrájajte na centimetrové kocky. Jahody poriadne premyte a nakrájajte podobne ako rebarboru. Nakrájané kocky jahôd a rebarbory zmiešajte v miske s cukrom, zemiakovým škrobom a štavou z pomaranča.

Rúru si predhrejte na 170 °C a formu si vymažte maslom. Dosku si pomúčte, rozvaľkajte jednu polovicu cesta a vyložte ňou formu až po okraj. Cesto si poprepichujte vidličkou a vylejte rebarborovú zmes. Opäť si poriadne pomúčte dosku a vyvaľkajte aj druhú časť cesta. Vykrajovátkom si môžete povykrajovať do cesta tvary a cesto opatrne preniesť do formy (cesto je veľmi kreké, vykrajovaním v ňom vzniknú diery a tie sa potom pri ručnom prenášaní cesta nepekne naťahajú. Preto si navite cesto na valček a opatrne ho na valčeku preneste na formu, kde cesto rozmotajte). Zbytkom cesta ozdobte vrch koláča, rozšľahajte žĺtkom s mliekom a potrite pred prečením. Pečte 40 minút, po 40 minútach vypnite trúbu a nechajte koláč v trúbe dopiecť takých 10-15 minút (pre istotu ho však kontrolujte, aby sa nepripiekol).

TIP: KOLÁČ NECHAJTE V NOCI ODSTÁŤ, NEPÚŠTAJTE SA DO NEHO HNEĎ. RÁNO BUDE CHUTIŤ EŠTE LEPŠIE!

KOLAC_REBARBORA.png

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Rebarbora. Začíname zachádzať do mimoriadne zaujímavých chutí! Rebarbora obsahuje obrovské množstvo aldehydov - aromatických látok, ktoré sa prirodzene nachádzajú v hovädzom mäse, barikovaných vínach aj šafráne.

Toto nám dáva podporu v tom, že opäť môžeme využiť príjemné červené víno, ktoré by sme použili na ostatné kombinácie s aldehydmi aj tu. Kombinovanie kvalitných červených vín so sladkými pokrmami je zábava a mimoriadne zaujímavá chuťová kombinácie. Zvyčajne funguje ešte lepšie ak sa koláčoch nachádza aj mliečna bielkovina v podobe tvarohu, či mascarpone.

Odporúčam Vám mäkkučký krásny ovocný Don Felder (Dornfelder) z vinárstva Hubinský - Vinosady. Pri tomto víne sa niekoľkí hostia na našej ochutnávke čudovali, že im chutí. Napriek tomu, že na začiatku vraveli, že červené víno nemajú radi. Aj to sa stáva ak človek nemá predsukdy a užije chuť vína potme. Na takúto ochutnávku Vás tiež srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.