× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Dec 18, 2018

Elegantný tart na slano

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Ak hľadáte rýchly a jednoduchý recept, ktorý však bude vyzerať maximálne elegantne, ste na správnom mieste!

Elegantný tart na slano

Ak hľadáte rýchly a jednoduchý recept, ktorý však bude vyzerať maximálne elegantne, ste na správnom mieste! Neviem, či je vhodné nazvať ho koláčom, každopádne vychádzala som z pôvodného francúzskeho receptu na tart, teda cesto na ktorom je naukladná plnka, avšak vrch koláča už cestom zakrytý nie je. Ak ste koláčoví fajnšmekri, pravdepodobne sa vám slovo tart spojí s karamelizovanými jabĺčkami alebo hruškami, ale tart možno pripravovať na všetky možné spôsoby, na sladko, ale aj na slano. Záleží len na tom, čo všetko máte v chladničke.

Príprava je naozaj rýchla a jednoduchá. Potrebovať budete:

  • lístkové cesto
  • cream cheese (pomazánka z čerstvého syra)
  • kyslú smotanu
  • vegetu
  • šunku
  • nivu, prípadne iný obľúbený typ syra
  • vajíčka
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletú červenú paprika

Začnite lístkovým cestom, nožíkom si zaznačte hranicu krajov. V miske si zmiešajte cream cheese (pôvodne som do receptu dávala bambino, resp. syr v črievku, ale keďže absolútne neviem identifikovať jeho zloženie - čo asi neveští nič dobré - začala som namiesto neho kupovať pomazánku z čerstvého syra, v ktorom je obsah syra krásnych 99%) s lyžicou kyslej smotany a túto zmes dochuťte vegetou. Vyznačený stred lístkového cesta pokryte touto zmesou a navrch poukladajte šunku, prípadne plátkový syr, alebo ako ja - syr nastrúhajte. Pred vložením do trúby potrite "neoplnkované" kraje rozšľahaným vajíčkom. Dajte zapiecť do trúby (170°C) na 10 minút. Po desiatich minútach sa vám okraj krásne zdvihne. Následne tart vyberte a rozklepte vajíčka na miesta, kde sa vám žiada. Posoľte, okoreňte, prípadne posypte troškou mletej papriky. A šup do trúby opať na takých 10 minút, alebo kým vajíčka nebudú hotové. Takýmto spôsobom pripravený tart je výborný ako večera, slaný dezert, ale chutiť bude určite aj studený na druhý deň.

DSC_0231upravene.jpg

DSC_0208upravene.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok


Malý ale podstatný detail pri dochucovaní jedla je vidno aj na fotografii vyššie. Mnohí prehliadnu nenápadné lístky bazalky, no práve ony dokážu mimoriadne upraviť dojem z jedla.

V starovekom grécku mladí muži pred stretnutím s dámami žuvali lístky bazalky pre svieži dych. Bazalka obsahuje Estragol. Látku, ktorá vyvoláva v ústach "chuť chladu". Podobne ako zelené jablká a zelená paprika.

Ako toto poznanie využijete? Víno môže byť zachladené menej ako by malo byť a stále sa Vám bude zdať fajn. Jedlo môže byť teplejšie a pikantnejšie ako by bolo fajn a napriek tomu sa Vám bude zdať príjemné. Dobre sa hodí pridať mierne korenistejšie a plnšie víno.

Dobre sa hodí Pinot Gris (Rulanské šedé) z vinárstva Korbaš - Bernolákovo. Víno má sútu zlato-žltú farbu s vôňou agátového medu, pomarančov, kvapkou hruškovej šťavy a krémovosti. Chuť je elegantná, pekne zaguľatená so sviežim koncom.


Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.