Poctivé langoše

Poctivé langoše

Jul 07, 2019 Janka


Čo vám napadne pri slove leto? Prázdniny, voda a...langoše! Nemávam ich často, ale občas, a najmä v lete, na ne dostanem takú chuť...veď to poznáte. Jedli ste však už domáce langoše? Poctivé a plné chuti, menej mastné a viac sýte. A stokrát lepšie ako tie z kúpaliska!

DSC_0346.png

Na prípravu cca 13 langošov budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky extra špeciál
  • soľ – polievková lyžička
  • 4 stredné zemiaky
  • kvasnice (sušené droždie - tri 7g balíčky)
  • voda
  • troška olivového oleja
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • kyslú smotanu, alebo jogurt (na zjemnenie cesta)
  • cesnak, kyslú smotanu, syr, kečup - čokoľvek čo máte radi na langošoch

Na prípravu si vyhraďte viac času, cesto kysne viac než 3 hodiny. Najprv si uvarte zemiaky, nechajte vychladnúť, potom ich ošúpte a roztlačte, alebo nastrúhajte do veľkej misy. Pridajte soľ, trištvrte múky, sušené droždie, trochu teplej vody a rozmiešajte. Pridajte trošku olivového oleja a umieste lepkavé a vláčne cesto, ktoré prikryté pod utierkou nechajte pri izbovej teplote kysnúť približne hodinu (ak budete robiť z menšieho množstva, kľudne pridajte celé balenie kyslej smotany, alebo jogurtu - cesto sa tak krásne zjemní). Po hodinke pridajte polovicu zvyšnej múky, znova premiešajte a opäť nechajte hodinu kysnúť. Nakoniec pridajte aj zvyšnú múku a postup zopakujte (premiešať a hodinku nechať kysnúť). Po hodinke sa pustíme do cesta a vytvarujeme si bochníky, ktoré na pomúčenej doske necháme dokysnúť ďalšiu pol hodinu samostatne dokysnúť.

Langoše_cesticko.png

Teraz to už pôjde rýchlo. Väčšie množstvo oleja poriadne rozpáľte na panvici (dôležité je mať naozaj poriadne rozpálený olej a na tom langoše vyprážať), zoberte si bochník, rotiahnite ho a opražte ho z každej strany do zlatova.

DSC_0330.png

Langoše chutia najlepšie ešte teplé. Potrite si ich cesnakom, vymiešaným s vodou, kyslou smotanou či domácim kečupom a hojne zasypte nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!

DSC_0342.png