× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
aug 20, 2018

Bolo raz jedno fondue...

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Toto možno nie je recept v pravom zmysle slova (aj keď na druhú stranu, komu by sa chcelo v tomto teple variť), ale povedala som si, že vás možno trošku inšpirujem a niekam tam do pozadia zakomponujem jednu peknú myšlienku...

Bolo raz jedno fondue...

Toto možno nie je recept v pravom zmysle slova (aj keď na druhú stranu, komu by sa chcelo v tomto teple variť), ale povedala som si, že vás možno trošku inšpirujem a niekam tam do pozadia zakomponujem jednu peknú myšlienku.

Fondue pochádza zo Švajčiarska a pôvodne to bol pokrm zo syra roztaveného nad ohňom. K pôvodu tohto pokrmu sa viažu dve legendy. Alpskí pastieri žili po väčšinu roka izolovane od civilizácie a základné potraviny, ktoré si sami vyrábali boli chlieb a syr, takže k vynálezu fondue neboli ďaleko. Druhá legenda zas vraví, že fondue objavili mnísi, ktorí v období pôstu nemohli jesť tuhé jedlá, ale keďže syra sa očividne vzdať nedokázali, vykľučkovali z tohto zákazu tak, že syr roztopili. V takejto forme samozrejme zákaz neporušovali.

Každopádne dnes má fondue rôzne podoby, v našich končinách poznáme najmä syrové a čokoládové fondue, ale existuje aj mäsové alebo rybacie fondue, ktoré má svoju obľubu v Ázii.



Tento národný pokrm Švajčiarska však radšej neoznačujme jedlo. Je to spoločenská udalosť. Odložte mobili, stíšte televízory a zavolajte svoju rodinu, priateľov, alebo kohokoľvek blízkeho k stolu a užívajte si nad týmto asi najspoločenskejším jedlom všetkých čias. Otvorte si dobré víno a zahrajte si napríklad spoločenskú hru. Alebo sa len tak rozprávajte. Prerušte na chvíľku každodennú rutinu, uvidíte, že sa vám to zapáči. Stopnite sa na chvíľku a užívajte si prítomnosť tých druhých. To je zmysel tohto jedla.

Príprava nie je vôbec zložitá. Na čokoládové fondue budete potrebovať čokoládu akú máte v obľube, alebo stačí ak vyplienite skrinky a konečne zlikvidujete čokoládové figúrky ešte od Mikuláša. Trošku mlieka, smotany (ja som použila tú do kávy), alebo iného "riedidla" podľa chute. Počas konzumácie si môžete fondue namiešať podľa svojej chuti, keď budete chcieť čokoládu hustejšiu, pridajte kúsky čokolády, keď máte radšej redšiu, pridajte smotanu.

2.png

DSC_1606.jpg

Ovocie, oriešky, či slané praclíky, ktoré budete do roztopenej čokolády namáčať, si zvoľte iba podľa vašej chuti a chuti vašich blízkych - ale podľa nás sa k čokoláde hodí takmer všetko, takže sa nebojte experimentovať. :) A ešte súpravu na fondue, ale to nie je nutnosť, lebo roztopiť čokoládu viete aj vo vodnom kúpeli v hrnci a keď začne tuhnúť, tak hrniec stačí iba prihriať.

Guten Apetit!

DSC_1628-2.jpg

DSC_1624.jpg

DSC_1620.jpg

Suroviny na prípravu čokoládového fondue:

  • čokoláda
  • mlieko, smotana, prípadne rastlinné mlieko
  • ovocie podľa chuti
  • oriešky podľa chuti
  • slané praclíky (silno odporúčam vyskúšať túto chuť!)
  • lístky mäty (namáčať si ich do čokolády - jedna báseň)

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok


Rosa je odroda vyšľachtená na Slovensku, ktorá patrí medzi tzv. novošľachtence. Málo známa, no o to zaujímavejšia. Víno oplýva krásnou čerešnovou farbou a príjemnou sladkosťou. Niektoré dámy na našej ochutnávke v tme nazvali túto fľašku "sexy víno".

Víno krásne vonia po ružiach, kvalitnom čaji, višniach a čerešniach. To isté sa vám predstaví aj v chuti. Takéto víno rád označujem veľmi ľudovo ako "prudko piteľné" a garantujem vám, že po ochutnaní so mnou budete súhlasiť. Polosladké, plné ovocia, mäkké a voňavé. Pravá krása zo Slovenska.

Rosa rosé z vinárstva Rariga bude pre Vás príjemným spoločníkom pri posedení v príjemnej spoločnosti a zajedaní kúskami ovocia namáčaných v roztopenej čokoláde. Pri písení tohoto príspevku som sám dostal chuť. Fľaška sa otvára... nazdravie!

PS: Čo sa čokolády týka, sledujte naše ochutnávky. Ochutnávka na ktorej ochutnávame víno aj čokoládu stojí za to!



Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.